Chilli con carne / sin carne s Tomatoxinem

Není jiné jídlo tak bytostně spojené s chilli papričkami, jako je chilli con carne. Tuto mexickou klasiku jsme doladili k naší omáčce Tomatoxin, takže je plná chuti a názoru. Navíc je tento recept perfektní i ve veganské variantě. Přečti si postup níže.

 

Co budeš potřebovat na 4 velké porce?

  • 2 lžíce chilli omáčky Tomatoxin
  • 400 g mletého hovězího masa (lze nahradit více fazolemi)
  • 300 g suchých fazolí
  • 2 cibule
  • 2 zelené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 střední plechovku rajčatového protlaku (cca 140 g)
  • 1 plechovku drcených rajčat (cca 400 g)
  • 50 g kvalitní hořké čokolády (70 % a více)
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 1 ks celé skořice
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžičku římského kmínu
  • olej
  • sůl, pepř

Recept na chilli con carne / chilli sin carne:

Den předem namoč fazole, pak je neosolené uvař do měkka a důkladně propláchni.
V hrnci opeč na oleji cibuli do růžova, potom přidej česnek, skořici, římský kmín, nasekané stonky koriandru (listy si nech na později), pepř a mletou papriku.
Za stálého míchání zhruba půl minuty prohřej.

Přidej maso. Snaž se ho rozdělit na co nejmenší kousky. Dobře to jde metličkou na šlehání. Pokud děláš veganskou variantu, tento krok přeskoč.
Až se maso zatáhne, přidej protlak a krátce jej osmaž. Stále míchej.
Za chvilku přidej drcená rajčata a Tomatoxin. Osol, opepři.
Jakmile začne směs bublat, vmíchej nasekanou čokoládu.

Stáhni plamen na minimum, přikryj pokličkou a nech zhruba hodinu vařit. Pokud děláš veganskou variantu, tento krok přeskoč.

Přidej uvařené fazole a dolej vodou tak, aby bylo vše ponořené. Podle chuti dosol.
Nech směs prohřát (~20 min.), na posledních 5 min. přidej nakrájené papriky.
Na úplný závěr vmíchej lístky koriandru, vypni sporák a nech odstát.
Jednotlivé porce ozdob nasekanou chilli papričkou a lístky koriandru. Podávej s chlebem, pšeničnou plackou, nebo rýží.



Objednej si Tomatoxin, ať si tuhle parádu vychutnáš taky.

 

Zpět do obchodu